Невидимата Сердика

„Невидимата Сердика“ е безплатно приложение за мобилни телефони, което дава възможност на потребителите да научат повече за скритите и най-впечатляващи исторически и архитектурни обекти в София, столицата на България, посредством изображения, видео материали, 3D модели, интересни истории и легенди за подбраните обекти, различни от стандартната информация в пътеводителите. Като начало бяха подбрани 5 ключови обекта:

1/ Църква „Св. София“
2/ Ротонда „Св. Георги“
3/ Античен амфитеатър
4/ Ларгото (включ. обектите около и под него)
5/ Гробниците под жълтите павета

Като източници за по-голямата част от съдържанието в приложението са използвани стари книги и поместените в тях уникална информация, гравюри, изображения, чертежи и др. Идеята на приложението е да разкрие и направи достъпна за по-широк кръг потребители тази интересна, но малко известна информация и по този начин да направи най-вдъхновяващите обекти в София (чието римско име е било „Сердика“) още по-привлекателни.

Друга, също така важна, цел на приложението е да популяризира НАБИС каталога като включва линкове към книги и различни публикации, поместени в него и свързани с избраните пет обекта.


Приложението „Невидимата Сердика“ може да е полезно не само за ползвателите на НАБИС каталога и библиофилите, но и за туристи и посетители на София, както и за ученици, студенти и преподаватели.

 

 

Научете за невидимата София от книгите.

Партньори

 

Приложението е разработено от Студентско общество за компютърно изкуство /СОКИ/ в партньорство с Фондация „Национална академична библиотечно-информационна система” /НАБИС/ и с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“.